|
JASTROWIE - forum o polityce i nie tylko
Platforma Obywatelska koło Jastrowie
|
|
Ludzie czy kto? - śmieci i brud dewastacja , zniszczcenie |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr
Administrator

|
Wysłany: 2009-04-13, 23:32 Ludzie czy kto? - śmieci i brud dewastacja , zniszczcenie
|
[Cytuj]
|
|
Kim są ludzie, którzy to robią. Czy można ich określić inaczej niż bydło, które bezmyślnie robi pod siebie? Co trzeba zrobić , żeby w końcu to ukrócić?
Są dwa rozwiązania:
1.Wprowadzić obowiązkowe opłaty za wywóz nieczystości dla wszystkich mieszkańców w wysokości uzależnionej od wielkości nieruchomości i ustawienie dodatkowych pojemników na śmieci na wyjazdach, za które wszyscy będą płacili lub
2.Wprowadzić drakońskie kary ( np.10000,-zł) , o których informować będą tablice na wszystkich wyjazdach z miasta i wjazadach do lasów z jednoczesnym prowadzeniem dochodzeń dla każdego przypadku i nagłaśnianiu go. Informacje o złapanym sprawcy powinny być podawane do wiadomości publicznej.
Popatrzcie na "wiosenne" zdjęcia i pomyślcie?
SNC00257.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 44 raz(y) 200.79 KB |
SNC00255.gif
|
 |
| Plik ściągnięto 42 raz(y) 202.31 KB |
|
|
|
|
|
Helmut
|
Wysłany: 2009-04-19, 21:32
|
[Cytuj]
|
|
Ten "smutny" widok zostawiają po sobie właściciele domków jednorodzinnych.
Kary za takie numery absolutnie TAK i to dotkliwe. O kwocie raczej bym się nie wypowiadał ale jak to robią w Niemczech sprząta się śmieci w całym powiecie na koszt takiego delikwenta pomimo że inne śmieci nie są sprawcy.
Czy płacić za śmieci od wielkości nieruchomości to z tym się nie zgodzę. Bo śmieci produkuje człowiek a nie cała nieruchomość. Ale właściciele domków jednorodzinnych to prawdziwe brudasy, może nie wszyscy ale większość. Natomiast gminy nie są bez winy takiego stanu rzeczy. Wiemy że przykładowo w Niemczech puszki, plastik i aluminium jest odbierane przez gminę za darmo a worki specjalnie oznakowane pobiera się w gminie. Płacimy tylko za śmieci pochodzenia organicznego i życia codziennego. Ale jak mam ochotę to mogę nie płacić ale za darmo wywieźć na wysypisko jeżeli mi się to opłaca. Wszystkie inne śmieci gabarytowe to na wystawkę lub za małą opłatą można zgłosić do wywiezienia. Butelki plastikowe , szklane i puszki aluminiowe są sprzedawane z kaucją i można je oddać. EFEKT - nikomu się nie opłaca po lesie śmieci wyrzucać. Wracając na ziemie - w naszej gminie tak naprawdę nie ma gdzie śmieci indywidualnie wywieźć. Na wysypisku w Złotowie to prawdziwa masakra. Konkurencja prawie żadna. Gmina tak naprawdę ma w czterech literach problem śmieci. Butelek plastikowych nie skupują, szklanych również, aluminiowych puszek też. Tego czego najwięcej leży na ziemi. TO ABORYGENI SĄ LEPIEJ ZOORGANIZOWANI. |
|
|
|
|
|
Piotr
Administrator

|
Wysłany: 2009-04-19, 22:31 Kosztowny poblem śmieci
|
[Cytuj]
|
|
| Helmut napisał/a: | ....
Kary za takie numery absolutnie TAK i to dotkliwe. O kwocie raczej bym się nie wypowiadał ale jak to robią w Niemczech sprząta się śmieci w całym powiecie na koszt takiego delikwenta pomimo że inne śmieci nie są sprawcy.
..... |
Podoba mi się pomysł ze sprzątaniem wszystkich śmieci na koszt "złapanego". To też jest mocna kara i jakże pouczająca. Na nasze warunki wystarczyłoby na początek posprzątać śmieci w gminie.
Ze stwierdzeniem , że nie domy tworzą śmieci tylko ludzie trudno się nie zgodzić.
Brak wysypiska w Jastrowiu doskwiera i sporo kosztuje. Najgorsze , że Złotów , tez chce się nas pozbyć.... tak więc problem wywozu śmieci może nas kosztować jeszcze więcej.
Więc wszelkie pomysły w tej mierze są mile widziane...gdyż chodzi o nasz wspólny problem i do tego kosztowny problem.
| Cytat: |
Ale właściciele domków jednorodzinnych to prawdziwe brudasy, może nie wszyscy ale większość. |
Choć z pewnością właśnie właściciele domków są głównymi sprawcami zaśmiecania lasów i rowów , to jednak nie uogólniałbym takiego stwierdzenia na większość . |
|
|
|
|
|
|
|
Helmut
|
Wysłany: 2009-05-14, 11:48
|
[Cytuj]
|
|
| Na ulicy okrężnej budowane są domki jednorodzinne. Znam moich sąsiadów którzy takich przyczepek do lasu wywieźli kilkanaście. Kiedy powiedziałem mu czy nie lepiej dać chłopakom z Zeciuka zarobić i za 40 zł. wszystko ci zabiorą to odpowiedział mi co mnie to obchodzi. Tak więc mnie osobiście nic to nie obchodzi ale jak złapie to zgłoszę na Policję. I jeszcze raz mogę z całą pewnością powiedzieć że właściciele domków jednorodzinnych to największe brudasy. Dbają o to aby na ich posesji było jak najczyściej ale to co sami produkują muszą gdzieś upłynniać. Zimą do pieca a latem do lasu. Ponadto pojemnik 120 l. na śmieci i 6 osób w domu? Momentami są naprawdę cudotwórcami. |
|
|
|
|
|
|
|
wafers
|
Wysłany: 2009-05-20, 22:15 120 litrów na rodzinę ?
|
[Cytuj]
|
|
Ja mam dwa pojemniki po 120 litrów i zapełniam je w ciągu dwóch, trzech tygodni. Dodam,że mam pięcioosobową rodzinę. Śmieci segregujemy. Szkło i plastiki trafiają do wystawionych przez ZECiUK pojemników. Dom opalam gazem, więc nie mamy popiołów z pieca . Nie trzeba być cudotwórcą , aby jeden pojemnik 120 l wywożony raz w tygodniu starczył na 6-ścio osobowa rodzinę. Wystarczy segregować śmieci .
Tak więc z opiniami trzeba być ostrożnym.
Niemniej za wywożenie śmieci do lasu czy rowów nakładałbym bardzo surowe kary np. .5000,-zł za każdy przypadek lub roboty publiczne przy porządkowaniu miasta, lasów i rowów. |
|
|
|
|
|
|
|
Helmut
|
Wysłany: 2009-05-25, 09:01 Nie wierzę w to !!
|
[Cytuj]
|
|
Jeden pojemnik 120 l / 6 osób wywożony co tydzień to już na granicy maks. wypełnienia.
Osobiście w to nie wierzę!
No chyba że większość domowników rzadziej w tygodniu przebywa w domu.
Nie było moją intencją kogokolwiek obrazić w mojej wcześniejszej opinii, ale nie zmieniam zdania o właścicielach domków jednorodzinnych. |
|
|
|
|
|
|
petros6
|
Wysłany: 2009-06-03, 00:11 Wandalizm i głupota !
|
[Cytuj]
|
|
Na ulicy Kolejowej w Jastrowiu zostały posadzone wzdłuż ulicy nowe drzewka około 120-150 cm wysokie. Drzewka sadziły dzieci z gimnazjum. Niestety znaczna ich część jest już połamana. Skąd się bierze ta beznadziejna głupota ludzi......
Mam nadzieję , że sprawcy zostaną przykładnie ukarani. |
|
|
|
|
wafers
|
Wysłany: 2009-06-05, 15:41 I miasto będzie ładniejsze ...
|
[Cytuj]
|
|
Może nie mamy najpiękniejszych klomb i trawników, może kwiatów i drzewek ozdobnych nie jest za wiele, ale coś w tej mierze jest robione.
W ostatnim czasie było widać prace przy naprawie niektórych trawników i ......ręce opadają na zachowania niektórych naszych mieszkańców .
Poniżej zdjęcia nocne pozostawionego na świeżo zagospodarowanym trawniku przy ul. Kieniewicza. Są to zdjęcia z łatwością pozwalające rozpoznać sprawcę ...... i bynajmniej to nie były dzieci.
Jeszcze gorszy przykład stanowi poniższe zdjęcie , na którym widnieje samochód należący do Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej parkujący na środku trawnika. BRAWO ! Faktycznie zakład gospodarki tylko czego ? Dodam , że samochodem przyjechał pracownik ZGM w godzinach pracy po bułki do sklepu - w końcu po co są samochody dostawcze, żeby nimi jeździć. A po co są trawniki , żeby je gospodarnie niszczyć !?
 |
|
|
|
|
|
diabełek13
|
Wysłany: 2009-12-23, 01:02 gdzie kupić olej do głowy?
|
[Cytuj]
|
|
| jedni się domagają żeby upiększać, a inni niszczą to co jest, chociaż jest tego niewiele |
|
|
|
|
|
|
Piotr
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-03, 16:56 Włączyć hamulec, stanąć i zastanowić się przez chwilę !
|
[Cytuj]
|
|
Piętnować złe zachowania to jedno i nie ma o co się obrażać, tylko trzeba wyciągnąć słuszne wnioski , a najlepiej zastanowić się jak to naprawić i dać dobry przykład dla innych.
Myślę, że ten mały kawałek trawnika na Kieniewicza da się naprawić – trzeba tylko dobrej woli .
Mylić się i błądzić to rzecz ludzka, a doskonalić się to ludzki przywilej.
Inna rzeczą jest stawianie zarzutów osobom , wymieniając ich nazwiska – tego można dokonać w przeznaczonych do tego instytucjach, ale nie tu na tym forum. Dlatego nazwiska wpisane przez osoby trzecie zostały usunięte. |
|
|
|
|
Piotr
Administrator

|
Wysłany: 2010-01-03, 18:41 Polubownie !!!!
|
[Cytuj]
|
|
I tym razem zmuszony jestem usunąć nazwisko, gdyż nie mam możliwości sprawdzenia prawdziwości podpisu.
Żadne epitety i wyzwiska nie mogą pojawiać się na tym forum i to nie jest fakt do zaakceptowania.
Nie czytałem wpisu o obraźliwej treści, o którym Pan wspomina - gdybym zauważył taki , na pewno zostałby usunięty. Być może autor wpisu sam go usunął.
Nie mniej jednak i tak przepraszam.
Bardzo proszę o wytłumienie emocji , które zwykle są złym doradcą.
Myślę, że drażliwe sprawy osobiste łatwiej załatwiać poza otwartym forum dyskusyjnym i wierzę , że tak zostaną polubownie załatwione. |
|
|
|
|
rudy
|
Wysłany: 2010-03-17, 07:52
|
[Cytuj]
|
|
Może nie mamy najpiękniejszych klomb i trawników, może kwiatów i drzewek ozdobnych nie jest za wiele, ale coś w tej mierze jest robione.
W ostatnim czasie było widać prace przy naprawie niektórych trawników i ......ręce opadają na zachowania niektórych naszych mieszkańców .
Poniżej zdjęcia nocne i dzienne pozostawionego na świeżo zagospodarowanym trawniku przy ul. Kieniewicza. Są to zdjęcia z łatwością pozwalające rozpoznać sprawcę.
Zdjęcia-0099.jpg Stoi w południe |
 |
| Plik ściągnięto 1215 raz(y) 19.41 KB |
Zdjęcia-0098.jpg Stoi rano |
 |
| Plik ściągnięto 1215 raz(y) 19.96 KB |
|
|
|
|
|
|
rudy
|
Wysłany: 2010-05-23, 08:16
|
[Cytuj]
|
|
Wszystkie te przypadki na zdjęciach nie piętnują konkretnych ludzi lecz naganne zachowania. Ludzie którzy zaparkowali w taki sposób, jeżeli zobaczą te zdjęcia i wpisy to pewnie wezmą sobie to do serca. Inni potraktują to jako przestrogę, że warto się zastanowić gdzie się zostawia samochód
DSC00027.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 836.33 KB |
|
|
|
|
|
|
|
|
dziadek
|
Wysłany: 2010-05-29, 12:29 Apel do właodarzy miasta
|
[Cytuj]
|
|
Dla tego miejsca temat się skończy jak ktoś pomyśli o dadatkowych miejscach parkingowych. Zamiast zniszczconego trawnika może wtedy będzie zadbany parking !!!
Ale do tego trzeba wyobraźni , której u obecnych włodarzy miasta próżno szukać |
|
|
|
|
|
|
rudy
|
Wysłany: 2010-03-17, 07:57
|
[Cytuj]
|
|
Jeszcze gorszy przykład stanowi poniższe zdjęcie , na którym widnieje samochód należący do Państwowego Domu Dziecka parkujący na środku trawnika. BRAWO ! Dodam , że samochodem przyjechał pracownik PDD w godzinach pracy pod swój dom- w końcu po co są samochody służbowe, żeby nimi jeździć. A po co są trawniki , żeby je gospodarnie niszczyć !?
DSC00001.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 32 raz(y) 818.84 KB |
|
|
|
|
|
rudy
|
Wysłany: 2010-03-17, 08:01 Gdzie kupić olej do głowy?
|
[Cytuj]
|
|
| jedni się domagają żeby upiększać, a inni niszczą to co jest, chociaż jest tego niewiele |
| Ostatnio zmieniony przez rudy 2010-05-23, 12:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
prawnik
|
Wysłany: 2010-03-17, 09:48 Ciekawy temat!
|
[Cytuj]
|
|
Ciekawy temat!
Nie często odwiedzam to forum, ale temat taki poruszałem kiedyś w swojej pracy adwokackiej, więc się zalogowałem by niejako podać kilka faktów prawnych. Z tego co widnieje na załączonych obrazkach, to tak na prawdę nie da się nikogo ukarać! Mianowicie dlatego, że nie ma na zdjęciach sprawcy, czyli kierowców pojazdów. Co więcej największe prawdopodobieństwo ukarania mieliby właściciele pojazdów granatowego i pomarańczowej ciężarówki, z tego powodu, że sytuacja wydarzyła się latem lub wiosną, kiedy zieleń rośnie i w ogóle występuje. Pojazd oliwkowy co prawda stoi na "klombie", ale nie bezpośrednio, bo stoi na zmrożonym śniegu, co nie stanowi zagrożenia z dwóch powodów. W tym czasie trawa nie rośnie, i jest przykryta warstwą śniegu, która niejako zakryła granice trawnika.
Natomiast auto srebrne, według zdjęcia nie stoi na trawniku, tylko dwoma kołami na zatoczce, a dwoma na chodniku. Dlatego też, nie niszczy "zieleni". Poza tym tego typu zdarzenia występują ciągle w Polsce. Ściganiem zajmuje się przede wszystkim Straż Miejska, której w Jastrowiu niestety nie macie.
Co do oskarżeń czy pomówień pracownika w godzinach pracy to warto się zastanowić. Nie zna pan/pani "rudy" zapewne dokładnych godzin pracy, ani planu urlopów pracownika. Na zdjęciu nie ma też kierowcy, ani nie widać miejsca, w którym się znajduje. Z tego co się orientuje w tym miejscu jest wiele zakładów usługowych, oraz MOPS, który zapewne współpracuje z PO-W. Poza tym jak sam Pan/Pani wspomniał to są pomówienia, a nie oskarżenia, a te mają to do siebie, że w 99% są KŁAMSTWEM. A zdjęcie to żaden dowód!
Pozdrawiam forumowiczów! |
_________________ "Nie znajomość prawa szkodzi" |
|
|
|
|
petros6
|
Wysłany: 2010-03-17, 11:44 Porządki ... u siebie
|
[Cytuj]
|
|
Wszystkie te przypadki na zdjęciach nie piętnują konkretnych ludzi lecz naganne zachowania. Ludzie którzy zaparkowali w taki sposób, jeżeli zobaczą te zdjęcia i wpisy to pewnie wezmą sobie to do serca. Inni potraktują to jako przestrogę, że warto się zastanowić gdzie się zostawia samochód.
Tak czy inaczej nie chodzi pewnie o karanie lecz o zauważanie problemu.
To , że pojawiają się kolejne przykłady świadczy , że problem został zauważony i dobrze ! Niech każdy pilnuje porządku , a zacznie od siebie i będzie na pewno dobrze! |
|
|
|
|
star30
|
Wysłany: 2010-05-09, 17:46 będą zmiany?
|
[Cytuj]
|
|
Niedzielny spacerek po mieście po długiej nieobecności ......
Nie ma kroku , po którym nie nasuwa się pytanie, skąd się wzięło tyle zaniedbań?
Połamane krawężniki, wszechobecne śmieci na trawnikach, przy krawężnikach ulic, przy tzw. koszach ekologicznych. Połamane płoty, zardzewiałe bramy, poobijane elewacje..... .
Wrażenie pustki, braku gospodarza, a może biedy bądź małej zamożności mieszkańców?
Tak czy inaczej powroty do naszej miejscowości po wizytach w innych miastach wielkopolski, a już z miejscowości o podobnej wielkości z krajów europy zachodniej, zmuszają do zadumy i poszukiwań źródeł takiego stanu.
Nasuwają się pytania czy warto tu żyć? Czy warto żyć w otoczeniu śmieci , brudu i ubóstwa ?
Czy coś lub ktoś to w końcu zmieni?
Miejmy nadzieję ........ |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Pierwszy poniedziałek miesiąca.
Otwarte spotkanie PO.
Zapraszamy członków, sympatyków i wszystkich zainteresowanych.
Biuro poselskie, godz 19.00
PLATFORMA OBYWATELSKA
PLATFORMA OBYWATELSKA JASTROWIE
WWW GiM Jastrowie
Wyszukiwarka GOOGLE
Mapa Jastrowia na ZUMI
jastrowie.org
|